Slut på julferien!

Har varit en vecka hos mina föräldrar uppe i norra Sverige, lämnade datorn hemma för att spara plats i resväskan så nu har jag endel att uppdatera er om.
Tänkte  börja med att berätta om min julmat, som jag sett fram emot sedan starten på november.. Iår var jag dessutom extra glad på julafton, därför att för första gången var allting på bordet vegetariskt!

Alla veganer och lakto-ovo vegetarianer känner säkert igen sig om att julen är dubbelsidig; man ska vara glad för att man får vara med sin familj, man är ledig och man får äta hur mycket godis som man vill. Men å andra sidan är det en högtid som är väldigt mörk, tankarna går till alla de tusentals djur som sitter inlåsta och aldrig får lära känna sin mamma. De får aldrig se solen, och runt jul ska de slutligen dödas och styckas för att vi människor vill kosa oss i fem minuter med deras kropp på tallriken.
Jag vet att många veggisar har det väldigt svårt runt jul, och att det kan slå stora sprickor i en familj. Man kan känna sig mer utanför än någonsin när det är dags att äta den där julmaten.
Om man känner så, och ens familj inte kan tänka sig att ha ett grönt julbord, så kan ett tips vara att ställa allt kött inne på köket och inte på bordet. Det är nämligen ännu svårare att handskas med dessa dubbelsidiga känslorna om man måste ha detta i sitt ansikte en hel middag.

Åter till min julmat då, såhär såg min fullproppade tallrik ut:

jultallrikmstreck.png

..och så några bilder från julbordet:

Kollagejulbord Kollagejulbord2

Jag har inte samma smak som övriga familjen, min favorit var kanske inte helt otippat de hemgjorda seitanspjällen (som bekant är jag seitanfantast) medans de andra i familjen inte var helt övertygade om dessa. Däremot var nötsteken uppskattad av alla, tur var det för den är väldigt pysslig att laga.
Saffranskikärtorna smakade, enligt min bror, “salta lussebullar”. Kålrotstappen, i Sverige kanske det heter rotmos mer korrekt men det låter ju inte lika gott, den var krämig och mumsig. Om du är tveksam mot kålrot, prova den här så tror jag att du ändrar dig!

Recept till seitanspjällen finner du här (Vardagsmatad), recept till nötsteken finner du här (Vegetarbloggen) och recept till auberginebollarna finner du här (Vegokoll/Djurens rätt).

Kålrotstappe (rotmos)

 • 1 kålrot
 • 3 morötter
 • 25 g margarin
 • växtbaserad matgrädde

Skala morötterna och kålroten, koka dem tillsammans i lättsaltat vatten tills de är ordentligt mjuka. Det tar ca 40-50 minuter.
Häll bort vattnet och tillsätt margarinet tillsammans med ca 4 msk. matgrädde, mosa tillsammans allting med en potatisstöt eller en gaffel. Ifall du vill ha krämigare konsistens, tillsätter du mer matgrädde. Enkelt och gott!

kollage.rotmos

Saffranskikärtor

 • 1 burk sköljda och kokade kikärtor (380g)
 • 1 kuvert saffran
 • 1/2 röd lök
 • 1 msk smakneutral olja, ex. raps
 • salt och peppar

Hacka löken fint, blanda alltihop och smaka av med salt och peppar

IMG_1361

Hur var eran jul, och vad stod på menyn?

2 thoughts on “Slut på julferien!

 1. Fan vad ambitiös du är!

  Jag är inte vegan själv (demi-veg) men vegansk mat är bara inspirerande och roligt, så fortsätt som du gör!
  Tack & bock!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s